Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 30 вакансий
  • Медицина
  • 366 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Директор АПАУ Володимир Руденко: ліки - це життя. Вони мають бути якісними та доступними

Інтерв’ю з директором Аптечної професійної асоціації України про проблеми, які хвилюють учасників фармацевтичного ринку.

Тетяна Череп-Пероганич, журнал «Споживча довіра»

Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо перенесення запуску нової системи державного регулювання цін на лікарські засоба на 1 квітня 2017 року. Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) підтримала такі ініціативи Уряду. Проте є проблеми, які відверто хвилюють учасників фармацевтичного ринку. Про це в розмові з директором Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) Володимиром Руденком.

– Володимире Васильовичу, що в цій ситуації викликає найбільше занепокоєння, якщо таке є?
– Ми, справді, підтримуємо ініціативи Уряду щодо здешевлення ліків, реімбурсації, але що тут головне – потрібно врахувати чинники доступності лікарських засобів, перед тим як програма вступить у дію. Адже багато питань, пов’язаних із реаліза­цією препаратів, що підпадають під регулювання, залишаються відкритими та незрозумілими. Зокрема, виникає питання, яким чином будуть реалізовуватися препарати, що зареєстровані в Україні, але ціни на які будуть перевищувати граничні оптово-відпускні, та препарати зі списку 21 МНН, які не ввійшли з якихось причин до реєстру граничних оптово-відпускних цін (наприклад, за лікарською формою або дозуванням). Є ризик зникнення з ринку України таких препаратів. А це є порушенням прав людини на лікування.

На мою думку, Міністерство охорони здоров'я має проявити активність у питаннях забезпечення як фізичної, так і економічної доступності ліків на ринку.

Звернення Асоціації до Кабінету Міністрів та МОЗ із проханням роз’яснити ситуацію наразі залишаються без відповіді. Сподіваємося отримати офіційні роз’яснення найближчим часом.

– Можна детальніше?
– Перш за все потрібно забезпечити принцип добровільної участі у програмі представників ринку. Гранична оптово-відпускна ціна має бути не декларативною, а економічно обґрунтованою.  Тобто ціна повинна бути сформована таким чином, щоб вона не обмежувала права фармвиробників і в той же час була доступною для покупців.

Гадаю, виробники та аптечні заклади повинні відстояти своє законне право на реалізацію з аптек лікарських засобів, ціни на які вищі, ніж у реєстрі граничних оптово-відпускних. Якщо людина може дозволити собі придбати необхідні лікарські засоби за власні гроші, для чого позбавляти її вибору і права на придбання?

– Чи спроможна буде держава забезпечити необхідними безкоштовними ліками українців, які цього потребують?
– Держава має гарантувати забезпечення ліками в межах своїх фінансових можливостей, які декларує і які може реімбурсувати. Сподіваємося, що людей не залишать. Проте при цьому має бути розроблено механізм повернення коштів аптечним закладам. Має бути відповідальність за невчасну компенсацію аптекам коштів за відпущені в рамках програми ліки. Ми ж маємо негативний досвід попередніх років – заборгованість по одній із таких минулих програм багатьом аптекам і аптечним мережам до цих пір не повернуто. На сьогодні виділяється 500 млн грн на програму реімбурсації, однак за даними аналітичних компаній для повного забезпечення всіх пацієнтів по даним нозологіям необхідно приблизно 900 млн грн.  І це за мінімальними цінами. Проте хочеться вірити, що Уряд зможе в повному обсязі забезпечити громадян ліками.

– Що робить АПАУ, аби захистити учасників ринку і не допустити ніяких колапсів при втіленні державних задумів, про які проговорено вище, у життя?
– АПАУ є активним учасником обговорення ініціатив Уряду з даного питання. Варто зазначити, що представники влади йдуть на діалог із профільними громадськими організаціями, що є важливим чинником у вирішенні назрілих питань. Є досягнуті позитивні результати в цій справі, зокрема аптекам дозволено до 1 квітня цього року реалізовувати залишки лікарських засобів, ціни на які перевищують граничні оптово-відпускні.

До того ж, Міністерству охорони здоров’я та Міністерству економічного розвитку й торгівлі було надано протокольне доручення щодо перегляду порядку розрахунку граничних оптово-відпускних цін з метою приведення їх у відповідність з економічно обґрунтованими.

Безсумнівно, можна стверджувати, що позитивні результати цих змін є заслугою всіх, хто долучився до обговорення урядових ініціатив, і АПАУ в тому числі.

Источник: www.pharma.net.ua

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте