Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 31 вакансий
  • Медицина
  • 367 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Алла Котвіцька: Очікування суспільства щодо компетенцій та навичок фармацевтів надзвичайно високі

Нині відбувається багато змін, які висувають нові вимоги до фармацевтів. Військові дії також привернули особливу увагу до галузі. Про те, як реагує на виклики часу система підготовки таких фахівців — наша розмова з в.о. ректора НФаУ Аллою КОТВІЦЬКОЮ.

Чим запам’ятався 2023 рік

Які події року стали успішними у діяльності НФаУ та які проблеми виникали?

Розпочну з того, що 2023-й рік минув для нашого університету ініціативно та активно. Як і вся країна, ми адаптувалися до умов воєнного стану та продовжуємо забезпечувати якісний освітній процес дистанційно. Була певна надія розпочати новий навчальний рік у змішаному форматі, але наразі поки що зробити цього не можемо. Натомість наші викладачі реалізували відпрацювання практичних навичок зі здобувачами освіти у різних регіонах України. Це надзвичайно важливо, адже фармацевтичні фахівці потребують практичних занять, і ми вдячні нашим ЗВО-партнерам за підтримку Харкова та НФаУ.

Попри все, нам вдалось зібрати першокурсників, випускників та колектив на традиційний День народження університету у вересні 2023-го. Пишаюся тим, що ми не втрачаємо жодної можливості для організації саме живого спілкування. Звісно, багато конференцій, семінарів та заходів ми проводимо онлайн. Але, наприклад, незабутньою стала участь наших викладачів у міському проєкті «Метрошкола». Не тільки школярам було цікаво поринути у магічний світ фармації, наші викладачі також із задоволенням долучилися до створення креативного контенту та спілкування з юними харків’янами.

Фокус уваги університетської науки спрямовано нині на розробки фармацевтичної продукції на потреби ЗСУ. Окрім того, ми регулярно долучаємося до волонтерства, донорства крові та різноманітних благодійних ініціатив. Хочу відзначити активність нашої молоді, студентства. Фармація – це соціально відповідальна сфера, так було, є і буде, тому представники нашого Студентського парламенту долучаються до державотворчих ініціатив і самі пропонують багато цікавих проєктів. У нас, наприклад, багатий мовний простір – упродовж минулого навчального року разом згадували правила української мови, цьогоріч заснували англійський розмовний клуб.

Підбиваючи підсумки року, не маю бажання зупинятися на проблемних питаннях. Виникають іноді технічні труднощі, психологічно нам усім непросто, але я пишаюся колективом та студентством НФаУ, його єдністю та готовністю долати будь-які перешкоди разом.

До викликів сьогодення – готові

Що змінилося в діяльності закладу у зв’язку з військовими діями і чи став цей період поштовхом для зміни традиційних форм навчання?

Хочу зауважити, що впровадження дистанційного навчання в нашому університеті сягає ще початку 2000-х років. Тому виклики сьогодення не заскочили нас зненацька. Наш колектив розробляв та впроваджував в освітню практику дистанційні курси задовго до того, як це стало загальноприйнятним та життєво необхідним. Тож, наприклад, у березні 2020-го ми досить швидко перейшли в онлайн режим функціонування, доопрацювали питання ведення електронного документообігу й продовжили надавати якісні освітні послуги.

Від початку пандемії наш режим роботи змінювався неодноразово. За можливості ми поновлювали офлайн навчання, адже майбутні працівники фармацевтичної сфери мають здобувати багато практичних навичок. Та й загалом університетська атмосфера – особлива, наша матеріальна база – потужна та комфортна, й ми звикли й бажаємо усією фармацевтичною родиною щодня бути у себе вдома – в корпусах Alma mater.

Тому військові дії застали нас усіх у Харкові. Діяти треба було швидко і найпершим питанням була безпека наших студентів та співробітників. Коли за декілька тижнів ситуація дещо стабілізувалась, але все ж було зрозуміло, що війна найвірогідніше триватиме ще не один тиждень, ми почали планувати продовження освітнього процесу й запустили його на початку квітня 2022-го. Тоді це був асинхронний режим, який спрацював завдяки створеним раніше дистанційним курсам усіх дисциплін, із якісним наповненням та можливістю контролю здобутих знань.

Наступний навчальний рік відбувся у повному обсязі з використанням дистанційних технологій навчання. Так само ми продовжуємо працювати й зараз. Водночас із вересня було розпочато відпрацювання практичних навичок на базі інших медичних ЗВО в різних регіонах України. Окрім того, наші здобувачі освіти мають можливості для навчання та стажування за кордоном.

Військові дії, на мою думку, привернули увагу всіх українців до фармацевтичної галузі. Наше суспільство звикло, що аптека з кваліфікованим фахівцем завжди є поруч і працює цілодобово. Але під час війни виявилось, що це не завжди так, до того ж відбувся значний відтік кадрового потенціалу. Саме тому наша освітня діяльність сьогодні – важлива як ніколи, спрямована на майбутнє й ми продовжуємо виконувати свою місію із підготовки висококваліфікованих фахівців фармації.

Фармосвіта в Україні давно орієнтована на міжнародні стандарти

Маю зазначити, що зміст нашої освіти повністю відповідає європейським вимогам, саме тому випускники НФаУ мають змогу нострифікації диплома та працевлаштування за кордоном.

Яких компетенцій та навичок, на вашу думку, не вистачає нашим фармацевтам для забезпечення якісної фармопіки та надання нових фармацевтичних послуг з урахуванням інтеграції України в ЄС?

Фармацевтична освіта в Україні вже багато років поспіль орієнтована на міжнародні стандарти. У грудні 2023 року я брала участь в Аптечному саміті України й у процесі підготовки доповіді ми з колегами вкотре аналізували освітні програми – наші та закордонні. Маю зазначити, що зміст нашої освіти повністю відповідає європейським вимогам, саме тому випускники НФаУ мають змогу нострифікації диплома та працевлаштування за кордоном.

Більше того, вимоги й очікування нашого суспільства до компетенцій та навичок фармацевтів надзвичайно високі (іноді навіть більші, ніж у роботодавців). Тут ми спостерігаємо певне порушення логіки – з одного боку, фармацевтів часто прирівнюють до «продавців ліків», а з іншого – саме в аптеку, а не до лікаря, звертаються за порадою та фактично діагностуванням хвороб. І наші спеціалісти ці завдання відповідально вирішують, що, наприклад, у країнах Європи є взагалі неприйнятним.

На мою думку, українські фармацевти заслуговують на повагу. Вони дійсно віддані своїй справі. Знаємо багато історій про їх роботу на окупованих та прифронтових територіях. Цьогоріч ми разом зі щотижневиком «Аптека» започаткували проєкт, у якому збираємо та розповідаємо надзвичайні героїчні історії наших фахівців.

Щодо нових фармацевтичних послуг та регулювання діяльності фахівців загалом, упевнена, що в цьому допомагатиме система БПР. Та найважливішим залишається визнання значущості фармацевтів та їх професії суспільством. Вважаю, що зараз маємо слушну нагоду змінити певні стереотипи та реформувати ставлення до системи забезпечення лікарськими препаратами.

У тренді – нові напрямки спеціальності

Які напрямки підготовки фармацевтів на сьогодні є найбільш актуальними та затребуваними? Чи змінюються тенденції ринку в цих аспектах?

Звісно, у серці освітньої діяльності НФаУ – класична фармація. Я б порівняла її з нашим корінням, міцним та ґрунтовним, яке водночас дає нам сили для зростання у різних напрямках. Від часу набуття Україною Незалежності, саме наш тоді ще інститут, а згодом академія обрав шлях постійної розробки та відкриття нових спеціальностей. Ми ніколи не стояли на місці й не чекали підказки ринку, навпаки, виступали у цьому плані творцями та реформаторами галузі.

Тому і зараз наш колектив щороку працює над переліком освітніх програм, щось ми прибираємо, натомість впроваджуємо інше. Наприклад, були розроблені ОП «Фізична терапія» (бакалавр) і «Терапія та реабілітація» (магістр), актуальність яких у наш час важко переоцінити. Декілька років тому в переліку наших спеціальностей з’явилася «Ветеринарна медицина» (ОП «Хвороби дрібних домашніх тварин»). Ми продовжуємо розвивати такі напрямки як клінічна та промислова фармація. Стосується це як додипломного, так і післядипломного рівня, де наш ІПКСФ впроваджує нові цикли спеціалізації.

Для нашого сучасного фармацевтичного ринку, звісно, найперша фігура – це фармацевт. Але навіть у цьому аспекті потреби не оцінюються, хоча ми спостерігаємо розширення аптечних мереж. Водночас ми завжди говорили про Україну, як про фармацевтичну державу. Надзвичайно важливо мати власне виробництво, а задля цього потрібні фахівці. Необхідно продовжувати наукову діяльність, розробляти та впроваджувати нові лікарські препарати власного виробництва, і тут також є кадрова потреба. Державне регулювання та управління, освіта, інформаційний простір – фармація багатогранна й завжди була цікава саме розмаїттям кар’єрних перспектив та можливостей.

Тому НФаУ орієнтується як на сучасні потреби галузі, так і на потреби вступників. Це допомагає нам формувати актуальний пакет освітніх послуг та забезпечувати підготовку висококваліфікованих фахівців для кожної ланки забезпечення населення ліками.

Вітчизняна наука: є результати, є й труднощі

Розкажіть детальніше про наукову діяльність НФаУ.

НФаУ пишається добре знаними науковими школами, які діють протягом десятиліть, мають плідні результати й не припиняють свою діяльність навіть у воєнний час. Детального опису всіх наших існуючих проєктів та досягнень стане на ґрунтовну монографію.

Я б хотіла звернути увагу на найновіші розробки, здійснені упродовж останніх років, та включені до засобів тактичної медицини для захисників України, а саме – оригінальний кровоспинний засіб PLANTOR, фригопротектор, що збільшує опірність організму до впливу холоду «Глюцинковіт» та гофрований бинт «Гемостатик». Ці розробки наших науковців доводять спроможність української науки працювати на результат, а для фармацевтичної сфери – це ще й суспільна відповідальність за підтримку та забезпечення здоров’я наслання.

На жаль, наші науковці зараз перебувають у досить скрутних умовах. Не маємо можливості відновити повноцінний доступ до наукових лабораторій, так само призупинені закупівлі нового обладнання та реактивів. Але я вдячна нашому колективу, кожен представник якого шукає та знаходить можливості не зупинятися й розвивати свої наукові напрямки.

Міжнародна співпраця розширюється

У чому полягає співпраця НФаУ з міжнародними партнерами – які проєкти з’явилися чи плануєте?

Міжнародний вимір у нашій діяльності – це насамперед співпраця із закордонними закладами вищої освіти. В нашому активі їх понад 50, а найбільше спільних проєктів упродовж останнього року було реалізовано з Литовським університетом наук здоров’я (м. Каунас), Університетом Тарту (Республіка Естонія), Варшавським медичним університетом та Університетом Ополе (Республіка Польща). Також започаткована співпраця із ЗВО Великої Британії, Італії та Чехії.

Найбільш потужний напрямок полягає в реалізації академічної мобільності для здобувачів освіти та викладачів за програмою Erasmus+. До початку повномасштабного вторгнення, ми працювали з нашими партнерами в рамках обміну, також приймали іноземних здобувачів освіти та викладачів у Харкові. Наразі маємо можливість лише одностороннього обміну й вдячні нашим партнерам, які підтримують Україну, нашу фармацевтичну освіту та науку.

У проєктах Erasmus+ традиційно беруть участь студенти, аспіранти та співробітники університету. Для кожної категорії вони різні та включають навчання, проведення наукових досліджень, викладання. Надзвичайно важливими ці можливості є для наших аспірантів, які мають терміни виконання дисертаційних досліджень і не можуть гаяти часу. Вони не лише мотивовані, а й добре володіють англійською мовою, тому плідно працюють за кордоном, здобувають новий досвід, з яким прагнуть якнайшвидше повернутися до Alma mater.

Окрім Erasmus+, ЗВО Європи та США приймають наших здобувачів освіти та викладачів за власними стипендіальними програмами. Це розширює географію нашого партнерства, сприяє появі нових перспективних проєктів. Також упродовж 2023-го року НФаУ долучився до Альянсу FORTHEM, що дозволило реалізувати низку цікавих ініціатив, у тому числі участь у літніх школах та курсах вивчення англійської мови.

Загалом, наразі для української академічної спільноти відкрито багато можливостей у різних країнах. Тому ми використовуємо власний досвід та напрацювання й продовжуємо розвивати міжнародну співпрацю. На жаль, безпекова ситуація у Харкові не дозволяє нам повернутися до повноцінного функціонування офлайн, але це не зупиняє нас, а навпаки активізує до пошуку можливостей реалізації освітніх та наукових ідей.

Які плани розвитку університету на наступний рік?

Університетське літочислення відбувається не за календарними, а за навчальними роками. Тож, нашим найближчим завданням у сфері навчання є забезпечення безперервного освітнього процесу на весняний семестр, у науці – реалізація запланованих спільних міжнародних проєктів, у студентсько-викладацькому колективі – креативне вирішення того кола питань, яке ми щороку традиційно окреслюємо собі у плані роботи на навчальний рік.

У вересні 2024 року НФаУ відзначатиме 103-ту річницю від заснування, а ще на нас чекає ювілейна дата – 25 років від започаткування нашого професійного свята, Дня фармацевтичного працівника. До таких подій ми, як і раніше, готуємось заздалегідь. Маємо багато амбітних планів та ініціатив. Та, звісно, понад усе, наш колектив разом з усією Україною прагне до Переможного Миру. Хочемо якнайшвидше бачити наші аудиторії, наповнені студентами, наукові лабораторії – аспірантами та вченими. Віримо, що відродиться Харків студентський і докладаємо до цього всіх можливих зусиль. Впевнена, що у цих бажаннях ми, українці, єдині, й вони неодмінно справдяться!

 

 

Источник: www.thepharma.media

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте