Мій кабінет
Каталог роботодавців
  • Інше
  • 51 вакансий
  • Аптеки
  • 232 вакансий
  • Виробництво
  • 16 вакансий
  • Маркетинг
  • 31 вакансий
  • Медицина
  • 367 вакансий
  • Продажі
  • 276 вакансий
Рекомендуємо книгу
7 граней/таланту

Книга «7 граней/таланту» Білла Бонстеттера та Ешлі Бауерс практично недоступна широкому читачеві, оскільки видана обмеженим тиражем під егідою TTI Success Insights Ukraine. Її неможливо знайти на ринку «Петрівка», її неможливо придбати у книгарнях, хоч тема дуже важлива – як розкрити свій талант? І як розкрити таланти своїх підлеглих?

Здоров'я душі: челенджи гравців українського ринку mental health

Триматись і не здаватись – переможемо разом

 

ОЛЬГА ЮДІНА,засновниця БО «UA Mental Help»

 

Зберігати холодну голову, коли навколо все несеться, важко. Ще складніше – коли працюєш у сфері ментального здоров’я та відповідаєш за відновлення й підтримку емоційного стану інших. Для гравців ринку mental health 2022-й став роком випробувань. Як один з аспектів, крім очевидних причин роботи в умовах війни, треба було справлятися з великою кількістю запитів. Водночас відбулося й багато позитивних зрушень, адже увага до сфери та відповідно інвестиції з боку держави й іноземних партнерів зросли. Про умови, у яких працює mental health в Україні, тренди, нові можливості розвитку в галузі та про челенджі, з якими стикаються організації, зокрема молоді, що почали роботу незадовго до чи після початку повномасштабного російського вторгнення, розповіла Mind засновниця БО «UA Mental Help» Ольга Юдіна. 

Mental health в Україні

Війна руйнує інфраструктуру, знищує будівлі, нажите майно та змінює плин життя. Але фізичні об’єкти можна відновити. Найболючіша спадщина війни – це вплив на психічне здоров'я.

За оцінками експертів ВООЗ, майже 10 млн українців зараз потенційно схильні до розвитку психічних розладів, зокрема тривожного спектру: депресія, панічні атаки, вживання психоактивних речовин, ПТСР.

Перманентний стрес має і відкладений довгостроковий ефект на ментальний стан. Так, понад 20% світового населення, що проживає на територіях з активними бойовими діями та конфліктами, впродовж 10 років можуть страждати від тривожних розладів, мати психоз чи інші проблеми із психологічним здоров’ям.

Консолідовані зміни вже діють

Україна розпочала реформування системи охорони здоров'я ще з часів майдану, військових дій на Донбасі та пандемії ковіду. Зокрема, проводилася робота над зміцненням служб охорони психічного здоров'я. Проте війна стала каталізатором змін у сфері mental health. Так, залучається багато організацій, що працювали в цій сфері до чи після повномасштабного вторгнення, здійснюється консолідована робота, беруться світові практики, які мають наукове підґрунтя та враховують соціальний та культурний аспект в Україні.

Передусім держава ініціює зміни на регуляторному рівні. Уже є декілька законопроєктів у сфері психічного здоров'я, що переважно стосуються термінології й точних визначень – наприклад, хто є психологом, психотерапевтом, психіатром і клінічним психотерапевтом, в чому між ними різниця та яку підготовку вони мають пройти.

Загалом усі спеціалісти мають отримати базову психологічну освіту, пройти додаткове навчання у відповідних організаціях, що мають акредитацію і є учасниками міжнародних асоціацій. Лише тоді фахівець може вести власну практику. Водночас нарешті професія клінічного психолога та психотерапевта була внесена до списку немедичних працівників медичних закладів.

В українців інтерес до теми ментального здоров’я стрімко зріс після ковіду, а в умовах постійного фонового стресу в умовах війни й загрози життю людям важливо вміти пережити ці події та піклуватися про ресурсомісткість психіки. Відповідно все більше людей звертаються за психологічною допомогою. За перші два місяці роботи 2023 року ми отримали кількість звернень аналогічну кількості звернень за весь минулий рік. Держава проводить активну роботу з підвищення обізнаності населення про питання ментального здоров’я. Тому люди, які до останнього часу ще сумнівалися, наважуються звернутися до спеціаліста з ментального здоров’я.

Засилля організацій – потенціал і загроза для ринку

Зміни відбуваються дуже швидко, але задача із зірочкою – як правильно їх інтегрувати, щоб вони були сталими, дійсно ефективними й позитивними.

На тлі реформ, зростання попиту на психологічні послуги та потреби в швидкому реагуванні щомісяця виникає багато нових організацій. Зараз їхню діяльність координує  ВООЗ у рамках робочої групи ПЗПСП (психічного здоров’я та психосоціальної підтримки). Вона також є майданчиком, де можна обговорити потреби громад, динаміку, поділитися новинами й досвідом, синхронізувати дії. Проводиться також активна робота над розбудовою мережі партнерів, які відповідають за певний напрям, щоб запобігти дублюванню послуг.

Проте є інший бік такого стрімкого розвитку: організації роблять усе можливе в межах власних компетенцій і поза ними. Наприклад, після повномасштабного вторгнення було створено багато окремих прихистків на базі шкіл, комерційних установ тощо, а коли потік біженців став меншим, вони повернулися до свого прямого призначення. Так само фонди в перші місяці війни мали багато ресурсу та, наприклад, допомагали дітям-сиротам, а після почали возити гуманітарну допомогу. Наразі вони аналізують виконану роботу та обирають: повертатися до основного напрямку, що нормально, чи й далі займатися новою діяльністю. У нас від початку існування основним напрямом є психологічна підтримка українців, тому все залишилося без змін: ми й надалі допомагатимемо людям стабілізувати психологічний стан, це наша основна спеціалізація.

Челенджі для mental-health організацій

Усі організації у сфері кризового реагування стикаються з певними викликами, адже працюють в однакових умовах і залежать від зовнішніх тенденцій. Вони переважно схожі, проте для відносно молодих гравців гостріше стоїть питання зростання, сталого розвитку та подальшої ролі в цьому процесі.

Челендж 1: посилення організаційної спроможності

Завдання молодих організацій – це розбудова сталості організації. Наші партнери, серед яких Americares і Creatio фінансово й нефінансово допомагають нам розвиватися: надають гранти, що пришвидшують операційні процеси та, що не менш важливо, дають ресурс, умови для роботи й навчання спеціалістів, які допомагають людям. Але, розвиваючись, ми маємо нарощувати власну організаційну спроможність і диверсифікувати джерела фінансування.

У нашій організації з початку війни психологи та психотерапевти працювали як волонтери, але зараз роботу спеціалістів оплачує фонд – навіть якщо клієнт отримує консультації безкоштовно. Для нас це важливий момент, бо це профілактика професійного вигорання та турбота про тих, хто піклується про інших.

Щоб ефективно досягати організаційної мети й виконувати місію, молодим організаціям також необхідно замислитися над поліпшенням управління. Наприклад, створити наглядову раду, яка забезпечує якість довгострокових управлінських рішень, позитивно впливає на програми та результати організації.

Челендж 2: соціальна відповідальність

Навіть маючи фінансування, організації все одно спроможні допомогти лише обмеженій кількості людей щомісяця. При цьому вразливих груп населення, яким також потрібна допомога, в умовах війни більшає. Зважаючи на це, організаціям треба думати, як розподіляти сили так, щоб бути операційно ефективними, надавати якісні послуги й водночас бути корисними якомога більшій кількості людей. Ми, наприклад, окрім безкоштовної допомоги вразливим групам населення, також надаємо послуги із соціальною знижкою. Це категорія людей, які у зв’язку зі складними життєвими обставинами не мають можливості повністю оплачувати послуги, але готові покривати половину. Наразі маємо близько 25% таких звернень. Також, якщо людина може оплачувати терапію самостійно, але не знає де знайти спеціаліста, наш відділ координаторів може допомогти з цим і підібрати спеціаліста, який якнайкраще підійде для цього запиту.

Челендж 3: збереження якості при зростанні кількості

Зберегти якість при масштабуванні кількості наданих послуг. У гонитві за цифрами організації ризикують не забезпечити необхідний рівень підтримки. Важливо зберігати виважений терапевтичний темп при зростанні, що може бути нетривіальним завданням. Саме тому організаціям у сфері кризового реагування треба вимірювати результати – моніторити й оцінювати, чи дійсно терапія допомогла пацієнту та наскільки.

Порівнюється стан клієнтів до початку психотерапевтичної роботи й після неї, щоб зрозуміти ефективність терапії. Наприклад, чи послабився психологічний дистрес після проходження програми. Наразі не всі гравці ринку це вимірюють.

Ми проводимо оцінювання, щоб розуміти ефективність терапії, у тому числі чи відчуває людина поліпшення, чи комфортно було працювати із спеціалістом і чи був компетентний він у проблемі – адже самостійно підбираємо релевантного фахівця під кожний запит. Цікавимося й досвідом взаємодії з онлайн-платформою: чи підійшов формат, чи було комфортно спілкуватися та достатньо часу для розв'язання питання, чи було зручно з технічного боку. Добре, якщо учасник терапії хоче поділитися своїм досвідом про проходження терапії з іншими, адже це спонукає їх зробити перший крок. Окремо працюємо з фідбеком від наших фахівців, адже, якщо вони не задоволені, це може вплинути на якість послуг. За 2023 рік звернень стало більше втричі, але середня оцінка від пацієнтів залишається, як і раніше, високою – 9,4 бала з 10.

Глобальні тенденції для України

Сфера ментального здоров’я змінюється у всьому світі, нагальними стають питання рівності, різноманітності та інклюзії. Психічне здоров'я розглядається як важлива складова добробуту населення, а сфера залучення психологів розширюється. Наприклад, психологія вже давно присутня в корпоративному світі та стає ще більш поширеною. Компанія, команда якої не має ресурсів, втрачає в продуктивності, тож піклування про ментальний стан спеціалістів стає завданням керівництва бізнесу.

З інших глобальних трендів:

Досліджується разом психологічне і фізичне здоров’я, адже вони взаємопов’язані. Наприклад, в оновленій Міжнародній класифікації хвороб (МКХ) хвороби, які раніше розглядали як суто психічні, зараз відносяться до нейробіологічних. Тобто психічні проблеми можуть бути спровоковані особливою будовою мозку людини. Далі кількість досліджень у цій сфері лише зростатиме.Ментальне здоров'я та технології об’єднуються. Лікарів бракує у всьому світі, а впровадження технологічних рішень допоможе розвантажити спеціалістів і розширити можливості. Наприклад, завдяки AI-моделям можна проводити консультації, а через застосунки ділитися порадами із самодопомоги. Уже популярні telehealth-рішення, які через свою доступність і гнучкість дозволяють отримати психологічну допомогу не виходячи дому. Особливо важливо це для мешканців районів, які постраждали від війни, а також тим, хто раніше покладався на державну психіатричну та соціальну допомогу, а тепер не має доступу до послуг.Приділяється багато уваги ментальному здоров'ю дітей. Проблеми дорослих можуть тягнутися з дитинства, а профілактика травматизації та розуміння, як можна пропрацювати певну ситуацію чи емоцію, допомагає запобігти складнощам в старшому віці чи полегшити їхні наслідки. Надалі питання психоедукації дітей буде ще актуальнішим і сприятиме підвищенню психологічної обізнаності майбутніх поколінь.

Негативна тенденція також є. Зокрема, коли щось стає популярним, на цьому починають хайпувати. Згадаймо Clubhouse, інтерес до якого спав після кількох місяців буму. Так само й у сфері психотерапії – через її нагальність з’являється багато психологів без кваліфікованої підготовки. Але, за правилами економічної теорії, будь-який розвиток хвилеподібний і після активного росту ринок консолідується, тому загалом ситуація на ринку ментального здоров’я буде й далі рухатися в бік поліпшення якості послуг, що надаються.

Позитивне майбутнє українського mental health

Щодо України, то в нас у найближчому майбутньому психологічна допомога стане ще доступнішою. Зараз проводиться підготовка медичних працівників у первинних ланках надання першої психологічної допомоги, як-то сімейні лікарі й терапевти. Процес уже розпочатий у рамках навчальної програми MHGap, створеної ВООЗ. Він передбачає, що пацієнти можуть звернутися до сімейного лікаря, і він, уже маючи знання, зможе надати психологічну допомогу чи направити до більш спеціалізованих установ за потреби. Отже, не обов'язково відразу йти до психолога. 

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я була запущена платформа «Ти як?». Вона надає можливість ознайомитися з техніками психологічної допомоги та знайти надавача психологічних послуг.

У Європі піклування про ментальне здоров'я давно є базовою і відкритою темою, тоді як в Україні упередженість до психотерапії залишається, хоча й швидко трансформується. За підтримки держави й у поточних обставинах багато людей звертаються по допомогу вперше – за нашими внутрішніми даними таких пацієнтів понад 50%, і це не залежить від віку. Наступними роками ситуація поліпшуватиметься, і загалом питання психічного здоров’я і добробуту населення будуть одними з ключових для відновлення та довгострокового розвитку країни, сприяння національному виробництву та продуктивності населення.

 

Источник: www.mind.ua

подписаться на рассылку

Календар подій


<Пред След>
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

LinkedIn Facebook ВКонтакте